Det första du ska tänka på när du ska sälja din bostad är att hitta rätt mäklare. Det är du som betalar för mäklarens tjänster vid försäljningen och även för dennes erfarenhet, kunskap, kontaktnät och trygghet genom hela bostadsaffären. Det finns många mäklare som kommer hem och gör en gratis värdering av din bostad, en bra idé för att lära känna efter om förtroende finns. En annan bra sak är att ta reda på hur mycket arvode de olika mäklarna tar. Det är också bra att båveta deras arvode eftersom det kan skilja flera tusenlappar. Titta även på mäklarens referenser och tidigare försäljningar innan du bestämmer dig.

Området och mäklaravgift

Det är bra om du hittar en mäklare i din närhet, som känner till omgivningarna och den service som finns där. Begär direkt när du kontaktar en mäklare hur han/hon vill ha sin ersättning. Vissa tar provision och andra en fast avgift. Väljer du att själv hitta en köpare brukar det vara normalt att mäklaren har tar provision.

Kontrollera att mäklaren är registrerad och uppfyller de krav som ställs för att få jobba som mäklare. Det tar du reda på hos ”Fastighetsmäklarinspektionen”. Där vet de också om mäklare har någon varning sedan tidigare. Be att mäklaren visar exempel på hur bostadsannonsen kan komma att se ut. En bostadsannons kan utformas på många sätt så godkänn annonsen först när du är nöjd. Du kan även själv titta på gamla bostadsannonser som mäklaren använt då får du en uppfattning hur din annons kan se ut.

Fråga mäklaren om han/hon har en förteckning på intresserade köpare, det är en fördel. En annan bra fråga är vilka för- och nackdelar din bostad har.

Visning

Fråga mäklaren hur många gånger din bostad ska visas och hur lång varje visning ungefär kommer att ta. Det är viktigt att så många som möjligt hinner besöka visningen och att spekulanterna känner att visningstiden räcker till. Det vanligaste är två visningar.

En annan viktig fråga är: Hur många objekt har mäklaren under samma tidpunkt? Det är av stor betydelse att mäklaren har tillräckligt med tid åt din bostad. Tre objekt samtidigt brukar vara lämpligt för en mäklare att hinna med. Det är viktigt att även fråga hur budgivningen kommer att gå till. Se till att få se budgivningslistan med lagda bud och namn när visningarna är färdiga. Uppdraget ska också vara skriftliga och det är av stor vikt att du förstår vad som står i avtalet.