Utanför de största mäklarna på stan brukar det finnas fotografier och lite information om de bostäder som är till salu i området. Ser du något av intresse kan du gå in och boka en träff med en mäklare, för att höra mer. De flesta mäklarbyråerna erbjuder ett kostnadsfritt besök och värdering av din bostad. En mäklare jobbar ofta provisionsbaserat och vill gärna sälja din bostad. Men för dig är det viktigt att du känner förtroende för mäklaren du vill anlita. Ett råd är att göra en liten bakgrundskoll om han/hon gjort bra affärer innan, har licens och inte har någon anmärkning på sig sedan tidigare. Även om du inte tänker sälja inom den närmaste tiden är det ändå bra att ha kontakt med en mäklare och be om en kostnadsfri värdering. För mäklaren är det viktigt att göra ett gott intryck vid värderingen, för det ger honom/henne chans att få förtroende och sälja bostäder.

Muntlig värdering

Om du äger ett hus, radhus, parhus eller en bostadsrätt är du troligtvis nyfiken på vad din bostad har för marknadsvärde i denna stund. Det kan finnas flera anledningar till ditt intresse på värdet. Några av dem kan vara bland annat att du planerar att sälja din bostad, eller bara vill lägga om dina lån. Kanske du tänkt belåna bostaden för att köpa en bil, båt eller någon annan kapitalvara. Kan hända att du vill renovera bostaden för att den ska få ett högre värde innan du säljer den. Innan du vänder dig till en mäklare kan du logga in på iGame live casino app och se vad de erbjuder för trevliga spel. Varva ner lite innan kontakten, och har du tur kanske du vinner lite pengar så att du kan köpa något du verkligen önskar dig. Mäklaren kan även ge dig ett bättre lånelöfte till en ny bostad när han/hon har värderat din nuvarande bostad.

Kontakta en mäklare

När du vill kontakta en mäklare kan du söka på nätet efter mäklare i din stad. Du kan besöka en mäklarbyrå på stan om du ser ett intressant projekt i deras fönster. Tillhör du en större bank brukar de ha en mäklare i samma hus och då kan du vända dig dit. Du kan mejla till mäklarens hemsida och ställa frågor om hur de går till väga vid en värdering. Ringa går också bra, men mäklarna brukar vara väldigt upptagna, och kanske inte hinner svara på alla dina frågor då. Att svara på dina frågor om värdering är en kostnadsfri tjänst.

Hur en värdering går till

När mäklaren besöker dig går ni tillsammans igenom din bostad och du som ägare ska berätta om eventuella renoveringar som gjorts, och om du vet att något brister är du skyldig att berätta det. När genomgången är färdig är det dags att sitta ner och diskutera kring din boendesituation och eventuell försäljning. Mäklaren vill veta när på ett ungefär du tänkt sälja, om du letar efter en ny bostad, bara vill veta värdet, eller om du vill lägga om dina lån. En värdering brukar ta ungefär 30–60 minuter, om inte bostaden är väldigt stor. Vill du ha hjälp av mäklaren för att få förslag på hur du ska höja bostadens värde genom till exempel renoveringar eller byte av äldre vitvaror får du det. Är det så att du planerar att sälja din bostad direkt ger mäklaren dig en offert.