Vad hjälper en mäklare egentligen till med när du ska sälja din bostad? Troligtvis med mer än du tror, och med saker som du kanske inte förväntat dig. Mäklaren hjälper dig med råd och tips på hur du ska förbättra din bostad inför en försäljning. Kanske du behöver köpa nya vitvaror för att få upp värdet. Innan bostaden ska fotograferas och annons sättas ut, ska bostaden vara ren, snygg och stylad. Det kan du få hjälp med av en stylingfirma eller göra själv om du vill lägga ner tid på det. När det är gjort kommer en professionell fotograf att fotografera från alla håll och hörn, så eventuella spekulanter kan bilda sig en korrekt uppfattning av bostaden.

Marknadsföring och annonser

Därefter upprättar mäklaren marknadsföringsförslag och annonser, för att sedan publicera annonser i tidningar, på nätet och ibland på fönstret till själva mäklarbyrån. Han/hon försöker sedan få tag på lämpliga spekulanter genom olika informationsvägar. När det kommer in spekulanter svarar mäklaren på deras frågor om bostaden och hur marknaden ligger till.

Visning av bostad

Mäklaren ser till att de planerade visningarna följs som de ska, och ordnar extravisningar till dem som önskar. Under visningarna ska mäklaren finnas tillgänglig för att svara på frågor från spekulanterna och även notera information som han/hon behöver titta vidare på.

Om det blir aktuell för en budgivning är det mäklaren som även tar hand om den. När det är klart vem som ska köpa bostaden sköter mäklaren om alla förhandlingar gällande affärens villkor mellan köpare och säljare. En viktig sak som mäklaren bör kolla upp är att köparens ekonomi klarar av utgifterna i den nya bostaden. Detta för att undvika problem för alla parter. Om du tänkt gå på en bostadsvisning, sätt dig gärna och koppla av lite innan, logga in och titta på alla erbjudanden från Unibet, drick en kopp kaffe, för att lugna nerverna. Har du turen på din sida kan du vinna en slant som du kan använda om du blir den nya lyckliga ägaren till bostaden, som kanske även är just din drömbostad.

Dokument, kontrakt och kontakt

Alla dokument som behövs och kontraktsskrivningen är även de viktiga saker som tillhör mäklarens jobb. Han/hon ser till att depositionen sköts och att säljaren får sin handpenning på ett korrekt och tryggt sätt. Mäklaren sköter också alla kontakter med myndigheter, banker, bostadsrättsföreningar och formulerar alla handlingar.

Nya ägarnas tillträde

När tillträdet till bostaden ska ske ska mäklaren finnas till hands även där. När försäljningen är klar och de nya ägarna tillträtt bostaden, dokumenterar mäklaren affären och arkiverar alla dokument i ett arkiv. För att bli mäklare krävs en utbildning på högskolenivå och för att bli godkänd måste man vara registrerad fastighetsmäklare. Vem som helst kan inte förmedla bostäder och kalla sig för fastighetsmäklare. Det är en skyddad titel, så kolla alltid upp mäklaren för att se så han/hon är registrerad.